BEHANDELMOGELIJKHEDEN

BEHANDEL-
MOGELIJKHEDEN

Een gebit groeit bij iedereen anders. De eventuele afwijkingen in de stand van de tanden of kaken, zijn daarom ook bij elke patiënt anders. Dat vraagt om een specifieke behandeling en een specifieke beugel. We laten je graag zien wat deze verschillende behandelingen inhouden.

Type behandelingen:

 • Orthodontische behandeling

 • Invisalign behandeling

 • Geimpacteerde hoektand

 • Auto-transplantatie

 • Tandartsbehandeling na orthodontie

 • Gecombineerde orthodontisch-chirurgische behandeling

Type beugels:

Een buitenbeugel in je mond …en dan?

De buitenbeugel (headgear) bestaat uit een metalen boog die in je mond, in buisjes wordt geschoven. Deze buisjes zitten vast op bandjes (ringetjes) die vastgezet worden op je kiezen achter in de bovenkaak. De boog komt naar buiten bij je lippen en loopt langs je wangen naar achteren.

De metalen boog wordt aangespannen met een elastieken band om je nek of hoofd. De buitenbeugel wordt vaak samen met andere orthodontische apparaten gebruikt. 

Hoe werkt de buitenbeugel het beste?

De eerste week kan de buitenbeugel pijn veroorzaken, maar dit zal over gaan. Ook kunnen je kiezen ’s ochtends een tijdje gevoelig zijn. Bovendien kunnen je kiezen wat los gaan staan. 

Als er wondjes in je wangen ontstaan, kun je wat was plakken op de bandjes.

DOORZETTEN!

De buitenbeugel dien je minstens 16 uur per dag te dragen. Tenzij anders aangegeven wordt. Als je nog op de basisschool zit, is het meestal het gemakkelijkst je beugel ’s nachts en tijdens schooltijd te dragen. Op de middelbare school kan veelal het vereiste aantal uren bereikt worden wanneer je de beugel ’s nachts en na schooltijd –bijvoorbeeld bij het huiswerk maken- draagt. Tijdens het eten en sporten mag je de buitenbeugel uitlaten. 

Medewerking

De buitenbeugel heeft invloed op het groeien van je kaken. Deze groeien dag en nacht. Daarom zou je de buitenbeugel de hele dag en nacht kunnen dragen. Wanneer de buitenbeugel onvoldoende wordt gedragen, kan het zijn dan de behandeling onnodig lang duurt of dat deze gestaakt dient te worden. 

Problemen?

De buitenbeugel moet regelmatig gecontroleerd en bijgesteld worden. Daarom moet je de buitenbeugel bij iedere controle meenemen. Als de beugel kapot gaat of de bandjes met de buisjes los gaan zitten, kun je het beste direct naar ons bellen (076-5204520). Dan zullen we een afspraak maken om de problemen te verhelpen. Neem altijd losse onderdelen mee naar de praktijk.

Tandenpoetsen

Poets je tanden zoals je gewend bent, of geleerd hebt. Let er nu extra op, dat ook de achterste kiezen met het bandje eromheen, goed worden schoongemaakt. Dit lukt door de buisjes op de kiezen soms wat lastiger. Je kunt ook met een klein ragertje rondom de bandjes borstelen.

Als controle op het poetsen kun je kijken of de bandjes mooi glimmen.

De buitenbeugel zelf kun je het beste schoonmaken met wat water. De nek –of hoofdband kan in de handwas.

Bekijk hier video’s van de behandelingen:

Een activator (blokbeugel) in je mond …en dan?

Praten en slikken gaat wat moeilijker, dichtbijten gaat ineens anders met een activator in je mond. Maar ook je tanden kunnen gevoeliger zijn. Of je kunt last hebben van veel speeksel of een moe gevoel na het kauwen. Gelukkig gaan de bijverschijnselen vrij snel over. 

Dat je moeilijker kunt praten is zelfs de bedoeling. De activator beïnvloedt namelijk de groei van de kaken en zorgt ervoor dat deze na een tijdje beter op elkaar passen. Je zult dan ook je mond, tanden en kaken beter kunnen gebruiken.

Hoe werkt de activator het beste?

De activator werkt alleen als je je aan enkele spelregels houdt:

 • Tijdens de beginfase; langzaam de uren opbouwen, elke dag 1 à 2 uurtjes langer dragen
 • Vervolgens minimaal 14-16 uur per dag inhouden. Liefst dag en nacht. Tijdens het sporten en eten mag je de activator even uitdoen.
 • Elke dag zoveel mogelijk op dezelfde tijden dragen.

Problemen?

Het kan zijn, vooral in het begin, dat je tijdens het slapen onbewust de activator uit je mond haalt. Je zult merken dat dit vanzelf beter gaat. Blijft dit aanhouden, meldt het ons dan even.

Mocht de activator gaan klemmen, laat ons dat dan weten. Ook als je pijnlijke plekjes achter de ondersnijtanden of onder de tong krijgt, kun je het beste meteen naar ons bellen (076-5204520). Dan zullen we een afspraak maken om de activator bij te stellen. 

Hoe onderhoud je de activator?

 • Poets na elke hoofdmaaltijd je tanden, zodat etensresten niet op de activator gaan zitten
 • Spoel je mond met water na een tussendoortje. 
 • Poets ook de activator elke dag met je tandenborstel (evt. met tandpasta)
 • Tandsteen op de activator kun je het beste schoonmaken door de beugel in een glas met een bruistablet te leggen (proefmonster krijg je van ons mee). Vergeet niet om hem daarna goed af te spoelen!

 

De activator is geen speelgoed. Spelen met de activator is schadelijk voor je tanden en kiezen en leidt tot breuk van de beugel. Als je de activator niet draagt, bewaar hem dan in je opbergdoosje, op een vaste plaats, buiten het bereik van huisdieren! 

En dan nog dit:

 • goed poetsen is héél belangrijk!
 • poets niet alleen goed na het ontbijt…
 • maar ook na de lunch, na het avondeten…

en poets uitgebreid voordat je gaat slapen!

Bekijk hier video’s van de behandelingen:

Een Herbst (scharnier beugel) in je mond … en dan?

Een Herbst bestaat uit verschillende onderdelen, namelijk een draad achter je ondertanden en over je gehemelte, 4 zijstukken die aan je kiezen vast zitten en 2 scharniertjes aan de zijkanten. Alle onderdelen zorgen er samen voor dat je beugel goed kan functioneren op je kaken. Door al deze nieuwe onderdelen in je mond, kan het wat gevoelig worden aan je wangen en je tanden. Maar ook je kauwspieren kunnen gevoelig worden en een moe gevoel geven na het kauwen. Gedurende 3-7 dagen kun je ongemakken ervaren, maar gelukkig gaan de verschijnselen daarna al snel weer over.

Dat je spieren moe worden is niet zo raar, want je onderkaak wordt met deze beugel 24 uur per dag naar voren gehouden, waardoor je eigenlijk ook je kauwspieren 24 uur per dag aan het trainen bent. De Herbst beïnvloedt op die manier de groei van de kaken en zorgt ervoor dat deze na een tijdje beter op elkaar passen. Je zult dan ook je mond, tanden en kaken beter kunnen gebruiken.

Hoe werkt de Herbst het beste?

 • De Herbst werkt alleen op de juiste manier als alle onderdelen van dit apparaat nog op de goede plaats zitten. Aangezien de Herbst uit verschillende onderdelen bestaat, moet je proberen niet met je vingers aan deze onderdelen te zitten. Zo voorkom je voor een groot deel dat er iets los komt. 
 • Je kunt gewoon sporten (eventueel met een aangepaste mondbeschermer), praten en kauwen met deze beugel, alleen wees er wel voorzichtig mee. Eet geen harde dingen, anders kunnen er onderdelen verbuigen en/of loskomen. 

Problemen?

 • Het kan zijn, vooral in het begin, dat je last hebt van de Herbst. De scharnieren zitten met schroefjes vast op de onderdelen bevestigd op je kiezen. Als je te veel last hebt van je wang door de uitstekende delen, kun je daar was op plaatsen. Je wang kan dan weer helen. Als pijnlijke plekjes in je wangen of gehemelte blijven bestaan of als de schroefjes losraken, kun je het beste meteen naar ons bellen (076-5204520). Dan zullen we een afspraak maken om de Herbst aan te passen.
 • Als er iets los zit, kun je het beste ook meteen bellen. BEWAAR ALTIJD ALLE LOSSE ONDERDELEN, zodat wij deze weer kunnen vastzetten. 

  

Hoe onderhoud je de Herbst?

 • Het is belangrijk om zowel je tanden en kiezen als de Herbst goed schoon te houden. Poets daarom altijd je gebit en de beugel elke keer nadat je iets gegeten hebt, zodat er geen etensresten achter blijven.
 • Een Herbst bestaat uit veel kleine onderdelen, waardoor het poetsen moeilijker is dan je gewend bent. Gebruik altijd een tandenborstel en een fluoride-tandpasta en gebruik ook een ragertje (klein borsteltje) voor de moeilijke plekjes. Zorg ervoor dat zowel je gebit als de Herbst glimt, dan weet je dat je het goed gedaan hebt en dat alle plaque verwijderd is!

Heel veel succes met het dragen van deze beugel!

Bekijk hier video’s van de behandelingen:

Intermaxillaire correctieveren

Intermaxillaire correctieveren (Forcus) zijn een soort veren waarmee de overbeet kan worden teruggebracht. Het zorgt ook voor een betere voor-achterwaartse relatie van de kiezen.

Werking

De veren van de Forcus zitten links en rechts in de banden geschoven die om de grote kiezen bevestigd zijn. Een tweede deel van het apparaat (metalen stangetjes) zit bevestigd aan de draad van de vaste beugel in de onderkaak. De onderkaak wordt voorwaarts gehouden door de veren die druk uitoefenen op de stangetjes. Doordat de veren en stangetjes als een telescoop werken kun je de mond wel openen. Doe de mond echter niet ver open (gapen, hele grote happen eten etc. ) Dan kan namelijk de telescoop uitschuiven, waardoor de beide delen uit elkaar gaan en de beugel gaat storen.

Gevoeligheid

In het begin is het met deze beugel mogelijk lastig praten en geeft het problemen met eten. De beugel voelt erg vervelend aan. Besef goed dat dit na een paar dagen al veel beter gaat . Na het plaatsen en verstellen kunnen de kiezen een paar dagen gevoelig zijn. Dit trekt weer weg. Indien de klachten na een week nog niet weg zijn of steeds erger worden, kun je telefonisch contact opnemen met de praktijk tijdens kantooruren.

Eten

De bandjes om de kiezen zitten vast met een soort lijm. Deze lijm lost op door het drinken van frisdrank. Je mag dus geen frisdrank drinken. Verder moet je geen taaie of kleverige dingen eten. Eet zo min mogelijk suiker, snoep en zoetigheid, omdat het slecht is voor je gezondheid en gaatjes in de tanden kunnen veroorzaken. 

Tandenpoetsen

Poetsen doe je  drie keer per dag: ‘s ochtends, ’s middags en ’s avonds. Neem dus een tandenborstel mee naar school. Poets met de tandenborstel goed om de bandjes en de blokjes van de beugel heen. Controleer in de spiegel of alles goed schoon is ! Elke keer als je voor behandeling komt, controleren we of de tanden en het tandvlees goed schoon zijn. Wanneer drie keer wordt opgemerkt dat je toch niet goed gepoetst hebt, wordt de behandeling gestaakt. 

Beugel kapot

Gaat er iets kapot aan de beugel neem dan telefonisch contact op met de praktijk tijdens kantoor uren. Vertel aan de telefoon duidelijk wat er kapot is en waar. Zo kunnen we bepalen of het direct moet worden hersteld of dat het kan wachten.

Bekijk hier video’s van de behandelingen:

VASTE BEUGEL (slotjes, blokjes, brackets)

Hoe de beugel aan z’n naam komt?  Op je tanden zie je blokjes, slotjes, ofwel brackets geplakt en sommige kiezen hebben een metalen bandje met daaraan buisjes. Door de brackets en buisjes loopt een draad, die is vastgezet met een klepje, elastiekjes of een staaldraadje.

De blokjesbeugel is bedoeld om al je tanden en kiezen mooi op een rijtje te krijgen. Daar is kracht voor nodig. Je gebit kan iets gevoeliger zijn en je tanden en kiezen kunnen wat losser gaan staan. Of misschien staan je kiezen nog niet goed op elkaar waardoor je alleen met je voortanden kunt kauwen. Ook je lippen, tong en wangen kunnen een beetje geïrriteerd raken. Gelukkig zijn de meeste ongemakken al na een paar dagen voorbij.

GOED POETSEN!

Alles bij elkaar ziet het er nogal druk uit. En dat is het ook. Daardoor heb je ook meer kans op gaatjes, vooral naast de brackets. Snoep en gezoete frisdranken zijn wat dat betreft goede ‘gaatjesmakers’. 

Daarom is het belangrijk om goed te poetsen! 

Voedselresten en plaque verzamelen zich voornamelijk langs het tandvlees. 

Juist op die plaats moet na iedere maaltijd goed gepoetst worden, zodat je geen gaatjes of tandvleesproblemen krijgt. Ook is het goed om met enkele haren van de tandenborstel of een ragertje tussen brackets en banden te borstelen. Kijk in de spiegel of alles goed schoon is, want anders is straks alle moeite voor niets geweest.

Gebruik een kleine tandenborstel en controleer af en toe met een plakverklikker of je alles wel goed schoon borstelt.

IETS KAPOT?

Je vaste beugel is best kwetsbaar. Kijk daarom uit met hard voedsel en kauwgom. Niet al te hard dichtbijten dus, anders laten je brackets los. 

Ook moet je niet aan je beugel peuteren. Mocht er een blokje los zitten, bel ons dan meteen. Dan repareren we hem zo snel mogelijk.

Als er iets prikt kun je er een beetje was of suikervrije kauwgom op doen. In uiterste nood kun je met een tang of stevige schaar een uitstekend stukje ijzerdraad wegknippen.

Veel succes, op naar een mooie rij en een goede beet!

POETSINSTRUCTIE

 1. poetsen; 

     * schuin op overgang tandvlees/tand

     * recht op slotjes & bandjes

     * schuin onder slotjes

     horizontale bewegingen, steeds één tand opschuiven

 1. ragertje; 

     * ter plaatse van banden boven en onder

     * onder de draad tussen de blokjes

     een nieuwe ragertje is te koop bij apotheek/drogist/aan de balie

III. Gum soft-picks rager; 

* Houdt de soft-pick rager tussen duim en wijsvinger en duw deze vanaf de buitenkant

   tussen de tanden ter plaatse van de ruimte waar het tandvlees begint.

     * Duw de rager een paar keer met een horizontale beweging heen en weer tussen de 

        tanden.

     * Voor het rageren van de ruimte tussen de kiezen achter in de mond, is het handig de

        mond een beetje dicht te houden en/of de rager een beetje te buigen. 

 1. was;

     * indien nodig op de beugel aanbrengen ten plaatse van blaartjes

 1. kleurtabletten;

     * eerst alles goed schoonmaken (poetsen, flossen, rageren)

     * daarna spoelen

     * tabletje fijnkauwen en met de tong over de tanden verdelen    

       (buitenkant, binnenkant, boven en onder)

     * 1x spoelen met water

     * overal waar de tanden roze zijn verkleurd, is nog plaque aanwezig

     * opnieuw poetsen waar het nog roze is

 1. eten;

     * geen harde dingen afbijten zoals appels, wortels, chocoladerepen, stokbrood etc.                 

     * geen harde dingen eten zoals lolly’s, zuurtjes, nootjes

     * voorzichtig met plakkerige dingen zoals drop, toffee, snoep

 

     drinken;

     * voorzichtig met zoete- en zure dranken (cola, andere frisdranken en vruchtensappen)

     * gaat om moment van drinken, bv. niet in de pauze (om 10.00) cola, fristi,      

        etc. en pas ’s avonds poetsen (tussen drinken en poetsen korte tijdsinterval; 1 uur).

        Ook niet gelijk zoet/zuur drinken na het poetsen (tijdsinterval 1 uur)

     *Drink bij voorkeur met een rietje of spoel na met water.

VII. fluoridespoeling;

     * 1x per dag voor het slapengaan

Bekijk hier video’s van de behandelingen:

Een Hyrax (expansiebeugel) in je mond … en dan?

Een Hyrax bestaat uit vier banden rondom de kiezen in de bovenkaak die aan elkaar zijn verbonden door middel van een slot dat over je gehemelte loopt. Deze constructie zorgt er voor dat je beugel goed kan functioneren op je bovenkaak. Door al deze nieuwe onderdelen in je mond, kan het wat gevoelig worden aan je wangen en je tanden. 

Een Hyrax is bedoeld om een te smalle bovenkaak breder te maken. De boven- en onderkaak zullen dan weer goed op elkaar passen.

Hoe werkt de Hyrax het beste?

 • De Hyrax werkt alleen op de juiste manier als alle banden van dit apparaat nog op de goede plaats zitten. 
 • Je kunt gewoon sporten (eventueel met een aangepaste mondbeschermer), praten en kauwen met deze beugel, alleen wees er wel voorzichtig mee. Eet geen harde of kleverige dingen, anders kunnen er onderdelen verbuigen en/of loskomen. 
 • De Hyrax dient zelf dagelijks geactiveerd te worden gedurende een korte periode. Hoe vaak dit bij jou dient te gebeuren, hoor je tijdens de uitleg. Het is handig deze activatie door iemand anders bij je te laten uitvoeren.  
 • Gedurende de actieve activatietijd, kan er een grote spleet ontstaan tussen je voortanden. Dit is gebruikelijk en lost zich uiteindelijk weer op. 

Problemen?

Het kan zijn dat je last hebt van de Hyrax. Als je te veel last hebt van je wang door de uitstekende delen, kun je daar was op plaatsen. Je wang kan dan weer helen. Als pijnlijke plekjes in je wangen blijven bestaan, kun je het beste even naar ons bellen (076-5204520). Ook voor andere klachten van je beugel. 

  

Hoe onderhoud je de Hyrax?

 • Het is belangrijk om zowel je tanden en kiezen als de Hyrax goed schoon te houden. Poets daarom altijd je gebit en de beugel elke keer nadat je iets gegeten hebt, zodat er geen etensresten achter blijven.
 • Met een Hyrax in je mond kan het poetsen moeilijker zijn dan dat je gewend bent. Gebruik altijd een tandenborstel en een fluoride-tandpasta en gebruik ook een ragertje (klein borsteltje) voor de moeilijke plekjes. Zorg ervoor dat zowel je gebit als de Hyrax glimt, dan weet je dat je het goed gedaan hebt en dat alle plaque verwijderd is!

Bekijk hier video’s van de behandelingen:

Een quad-helix in je mond …en dan?

Een expansiebeugel is bedoeld om een te smalle bovenkaak breder te maken. De boven- en onderkaak zullen dan weer goed op elkaar passen.
Dit type wordt gebruikt bij kinderen die nog niet zijn uitgewisseld, omdat bij hen de bovenkaak nog gemakkelijk te veranderen is. 

De beugel wordt bevestigd aan bandjes, die om de eerste grote kiezen in de bovenkaak worden vastgemaakt. De quad-helix zit dus vast en werkt 24 uur per dag.

Hoe voelt het?
De eerste dagen kunnen de kiezen, waaraan de beugel bevestigd is, wat gevoeliger zijn. Dit vervelende gevoel verdwijnt, zodra de kiezen wat losser gaan staan. Ook kan een U-vormig gleufje in de tong ontstaan, doordat de tong tijdens het slikken de beugel raakt. Na het verwijderen van de beugel verdwijnt dit vanzelf weer. Ook aan het praten, eten en slikken zul je in begin even moeten wennen.

Het onderhoud van de quad-helix
Het is belangrijk om zowel je tanden en kiezen als de quad-helix goed schoon te houden. Poets daarom altijd je gebit en de beugel elke keer nadat je iets gegeten hebt, zodat er geen etensresten achter blijven.

Gebruik ook een ragertje (klein borsteltje) voor de moeilijke plekjes. Zorg ervoor dat zowel je gebit als de quad-helix glimt, dan weet je dat je het goed gedaan hebt en dat alle plaque verwijderd is!

Als de bandjes van de beugel rondom je kiezen wondjes veroorzaken aan de binnenkant van je wangen, dan kun je hier een beetje was opplakken, zodat het wondje kan helen. 

Problemen?

De quad-helix moet regelmatig gecontroleerd en bijgesteld worden. Dit doen we tijdens de controle. Als de beugel kapot gaat of de bandjes met de buisjes los gaan zitten, kun je het beste direct naar ons bellen (076-5204520). Dan zullen we een afspraak maken om de problemen te verhelpen. Neem altijd losse onderdelen mee naar de praktijk.

Bekijk hier video’s van de behandelingen:

Een lipbumper in je mond …en dan?

Met de lipbumper wordt met de onderlip een lichte kracht uitgeoefend op de grote kiezen in de onderkaak. Deze kracht is net groot genoeg om te voorkomen dat de kiezen naar voren doorschuiven en zorgt ervoor dat tijdens het wisselen meer ruimte ontstaat voor de ondertanden en de nieuwe kiezen. Vaak wordt een lipbumper gebruikt voordat alles is gewisseld. Vaak wordt de lipbumper toegepast in combinatie met een buitenbeugel in de bovenkaak.

Hoe werkt de lipbumper het beste?

In het begin zal je voelen dat er kracht op je kiezen wordt uitgeoefend, de kiezen zullen de eerste paar dagen gevoelig zijn. Zodra er beweging in de kiezen komt, gaan de kiezen losser staan en is de pijn verdwenen.  

Als er wondjes in je wangen ontstaan, kun je wat was plakken op de bandjes.

De lipbumper dien je zoveel mogelijk te dragen. Tenzij anders aangegeven wordt. Tijdens het eten en sporten mag je de lipbumper uitlaten. 

Problemen?

De lipbumper moet regelmatig gecontroleerd en bijgesteld worden. Daarom moet je de beugel bij iedere controle meenemen. Als de beugel kapot gaat of de bandjes met de buisjes los gaan zitten, kun je het beste direct naar ons bellen (076-5204520). Dan zullen we een afspraak maken om de problemen te verhelpen. Neem altijd losse onderdelen mee naar de praktijk.

Tandenpoetsen

Poets je tanden zoals je gewend bent, of geleerd hebt. Let er nu extra op, dat ook de achterste kiezen met het bandje eromheen, goed worden schoongemaakt. Dit lukt door de buisjes op de kiezen soms wat lastiger. Je kunt ook met een klein ragertje rondom de bandjes borstelen.

Als controle op het poetsen kun je kijken of de bandjes mooi glimmen.

De lipbumper zelf kun je het beste schoonmaken met wat water.

Bekijk hier video’s van de behandelingen:

Zodra de vaste beugel wordt verwijderd is de actieve behandeling afgesloten en start de retentieperiode.  Als wij alleen de beugel er uit zouden halen en verder niets zouden doen, heb je kans dat je tanden en kiezen weer scheef gaan staan. Dit komt omdat ze allemaal nog los staan en nog vaster moeten groeien in het kaakbot. Bovendien hebben ze vaak de neiging om terug te gaan staan in hun oude stand, zoals die voor de behandeling was. Dit willen we natuurlijk niet, want dan is alles voor niets geweest! Daarom krijg je nog een zogenaamde “nabehandeling” om te zorgen dat tanden en kiezen vaster groeien in de stand die ze nu hebben.

In de boven- en onderkaak heb je een spalk achter het front. Dit is een stevige metalen draad die aan de achterkant van de voortanden is bevestigd.

We laten nu de beugel en de spalk beiden even in je mond zitten om er zeker van te zijn dat de spalk goed blijft zitten. Ook is het even wennen, een draadje aan de achterkant van je tanden. Mocht de spalk in de tussentijd losraken. Geen probleem, de tanden kunnen niet schuiven want de vaste beugel zit nog op je tanden. 

De spalken zorgen er vanaf nu voor dat de voortanden recht blijven staan en niet terugdraaien in de oude stand. Let altijd wel goed op of alles nog vast zit. 

Zie je de voortanden verschuiven, dan direct contact opnemen met de praktijk (076-5204520). 

Om te voorkomen dat de spalk losgaat moet er net zoals met je vaste beugel, voorzichtig mee worden omgegaan. Je mag (met je voortanden waar de spalk zit) geen harde dingen afbijten zoals noten, snoepjes, etc. Appels niet afbijten maar in stukjes snijden! 

Na het verwijderen van je beugel, zien we je nog enkele malen terug voor controle van de spalken. Laat ook elk half jaar, tijdens de controle bij de tandarts, de spalk controleren of deze nog vastzit.

Het is verstandig, nu je beugel is verwijderd, zo snel mogelijk een afspraak te maken bij je tandarts. Alle vlakken zijn nu weer vrij dus de tandarts kan goed beoordelen of alles goed schoon is en of er geen gaatjes zijn ontstaan.

Mocht de spalk per ongeluk toch losgaan dan moet je dit DIRECT MELDEN. INDIEN JE DAT NIET DOET, KUNNEN DE TANDEN WEER SCHEEF GAAN GROEIEN. Als de spalk helemaal losgaat, moet je deze ALTIJD BEWAREN (dus niet weggooien). We kunnen deze dan weer opnieuw vastzetten.

TENSLOTTE IS HET HEEL BELANGRIJK 3X PER DAG JE TANDEN TE POETSEN!!!!!!!

En niet vergeten ook je spalk schoon te maken. 

VEEL PLEZIER MET JE NIEUWE LACH!

Bekijk hier video’s van de behandelingen:

Als de actieve behandeling met de vaste beugel teneinde is gekomen, wordt deze verwijderd.  Als wij alleen de beugel er uit zouden halen en verder niets zouden doen, heb je kans dat je tanden en kiezen weer scheef gaan staan. Dit komt omdat ze nu allemaal nog los staan en nog vaster moeten groeien in het kaakbot. Bovendien hebben ze vaak de neiging om terug te gaan staan in hun oude stand, zoals die voor de behandeling was. Dit willen we natuurlijk niet, want dan is alles voor niets geweest! Daarom krijg je nu nog een zogenaamde “nabehandeling” (retentie fase) om te zorgen dat tanden en kiezen vaster groeien in de stand die ze nu hebben.

Dit kan door achter je boven- en onder voortanden een draadje te plakken. Ook kunnen de tanden in hun goede stand worden gehouden door een plastic hoesje dat over de tanden wordt geplaatst. De volledige tanden en 1 á 2 mm tandvlees worden door het plastic hoesje bedekt. 

Het hoesje voorkomt niet alleen dat je tanden weer gaan schuiven, ze beschermen je tanden tegen slijtage tijdens het tandenknarsen.

Het hoesje wordt s’nachts gedragen. Breekt het hoesje bel dan de praktijk om een nieuwe te laten maken

Bekijk hier video’s van de behandelingen:

Wilt u iets laten doen aan de stand van uw tanden, maar het liefst zo min mogelijk zichtbaar? Dan is de doorzichtige beugel van Invisalign wellicht iets voor u. Hiermee werkt u naar een mooie glimlach toe, met behulp van ultradunne, doorzichtige hoesjes (aligners) om de tanden.

Bekijk hier video’s van de behandelingen: