DE BEHANDELING
Bij Gooris en Verburgh Orthodontisten helpen wij zowel kinderen als volwassenen aan een stralende lach en een perfect passend gebit. Overweegt u een orthodontische behandeling voor het gebit van uw kind of voor uzelf of heeft u een verwijzing gekregen van uw tandarts, dan kunt u een afspraak maken voor een eerste bezoek in onze praktijk. Wij zullen tijdens deze kennismaking beoordelen of een orthodontische behandeling nodig is en of we aan uw hulpvraag kunnen voldoen. Indien u, na deze kennismaking, wilt weten welke beugel toegepast moet worden dan kunnen we twee nieuwe afspraken inplannen; één voor het verzamelen van informatie en één om het orthodontische behandelplan en de begroting van de bijbehorende kosten te bespreken.
Zodra u akkoord gaat kunnen we aan de slag! We plannen een afspraak in om de beugel te plaatsen. De duur van de orthodontische behandeling is per patiënt verschillend, maar we streven ernaar om aan het einde van de behandeling bij iedere patiënt een functioneel perfect en esthetisch mooi gebit te verkrijgen. Vervolgens zullen we een retentiespalk of een uitneembare retentiebeugel plaatsen om het eindresultaat zo goed mogelijk vast te houden. En zo kunt u, samen met uw kind, genieten van een stralende lach!
De eerste afspraak
Als eerste schrijf je je in bij onze praktijk. Dit kan telefonisch of via onze website. Wij bellen dan voor het maken van een afspraak. Vervolgens ontvang je per post een uitnodiging voor dit eerste consult, tezamen met het anamnese formulier dat je ingevuld meeneemt naar de eerste afspraak. Als je een verwijskaart hebt van de tandarts, mag je deze bij het eerste bezoek meebrengen.
Tijdens het eerste bezoek krijg je nog geen beugel. De orthodontist luistert naar je wensen, bekijkt je gebit en de stand van je kaken. We vertellen je wat de mogelijkheden zijn, wat de noodzaak is van een behandeling en wanneer de behandeling het beste kan beginnen.
Na afloop kunnen we een tweede afspraak maken voor een wat uitgebreider onderzoek. Je krijgt dan tevens een indicatie van de te verwachten kosten. Soms adviseren we je om toch nog even te wachten en krijg je later weer een oproep van onze praktijk. Het kan ook zijn dat je mondhygiëne eerst in orde moet zijn, voordat we een beugel kunnen plaatsen. Je tandarts ontvangt altijd een schriftelijk verslag van je eerste bezoek.
Uitgebreid onderzoek
Wanneer het tijdens je eerste afspraak duidelijk is dat een beugelbehandeling goed is voor je, kan de orthodontist een uitgebreid onderzoek adviseren. Tijdens dit onderzoek maken we afdrukken of een digitale scan van je gebit, röntgenfoto’s en kleurenfoto’s van je gezicht. Met deze informatie kan de orthodontist een goede diagnose stellen en een gedetailleerd behandelplan opstellen.
Behandelplan
In het behandelplan staat wat er gaat gebeuren en in welke volgorde. We kijken wat de problemen zij, hoe we die kunnen herstellen en met welk soort beugel. Dit kunnen ook meerdere beugels zijn. We geven uitleg over de wenselijkheid van de behandeling en bespreken eventuele alternatieven. Ook leggen we uit wat je kunt verwachten wanneer je ervoor kiest niet te starten met de beugelbehandeling. De duur en de totale kosten maken we ook inzichtelijk.
Natuurlijk is er altijd gelegenheid tot het stellen van vragen over de behandeling en kunnen eventuele wensen worden besproken.
We begrijpen dat je even bedenktijd nodig zou kunnen hebben. Je kunt bedenktijd of een second opinion vragen. Je krijgt van ons een ‘informed consent’. Hiermee geef je aan dat je begrijpt wat de behandeling inhoudt. Wanneer we het eens zijn over de voorgestelde behandeling, maken we alvast enkele afspraken en informeren we je eigen tandarts.
Behandelmogelijkheden
Een gebit groeit bij iedereen anders. De eventuele afwijkingen in de stand van de tanden of kaken, zijn daarom ook bij elke patiënt anders. Dat vraagt om een specifieke behandeling en een specifieke beugel. We laten je graag zien wat deze verschillende behandelingen inhouden.
Type beugels:
Type behandelingen:
Controle
Nadat je een beugel hebt gekregen, kom je regelmatig bij ons op controle zodat we de vorderingen goed kunnen bijhouden en de beugel bijgesteld gaat worden. Meestal is dit elke zes tot acht weken.
We kijken hoe de beugelbehandeling gaat, maar ook of je je tanden goed poetst, want juist met een beugel is dat extra belangrijk. Verder stellen we je beugel bij waar nodig of voorzien we je beugel van nieuwe actieve draden. Natuurlijk heb je tijdens de controleafspraak de mogelijkheid om vragen te stellen, bijvoorbeeld over de verwachte duur van de behandeling.
Na het bijstellen van je beugel kan deze wat klachten geven, zoals gevoelige tanden. Dat is normaal en zal na enkele dagen afnemen. Mocht de pijn echter langer aanhouden of erger worden, neem dan contact op met de praktijk.
Retentie
Je tanden zullen altijd een beetje schuiven, of je nu wel ooit een beugel hebt gedragen of niet. Maar zeker wanneer we je beugel hebben verwijderd, is het de bedoeling dat het bereikte resultaat blijft. Het ondersteunen van de nieuwe stand van de tanden, noemen we de retentiefase.
Het plaatsen van een draad achter de tanden, een “spalk”, is de beste methode om je tanden netjes op een rij te houden. Deze wordt bij ons in de praktijk meestal aan de achterkant van de onder- en boventanden geplakt, tussen de hoektanden. Vaak plaatsen we ook nog een nachtbeugeltje voor de eerste maanden na de behandeling.
Omdat de kans groot is dat je tanden weer scheef gaan staan als we het spalkje zouden verwijderen, hou je deze spalkjes in principe altijd. Na verloop van tijd, zul je het spalkje niet meer voelen. Nadat de beugel is verwijderd en de spalkjes zijn geplaatst, kom je nog enkele keren op controle.